Ekonomi

Unilever’in pazar payında potansiyel toparlanma görülüyor

Yatırımcılar, Perşembe günü açıklanacak olan Unilever’in üçüncü çeyrek sonuçlarını, tüketici ürünleri devinin daha önce daha uygun fiyatlı rakiplerine kaptırdığı pazar payını geri kazanıp kazanamadığına odaklanarak bekliyor.

Unilever, pandemi sırasında ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonraki ekonomik etkileri nedeniyle artan maliyetleri dengelemek için, genel ambalajlı gıda endüstrisiyle birlikte önemli fiyat artışları uygulamak zorunda kalmıştı.

Şirketin fiyatları 2022’nin dördüncü çeyreğinde zirveye ulaşmış, ortalama temel fiyat artışı %13,3 olmuştu. Ev bakım ve dondurma bölümlerinde fiyatlar sırasıyla yaklaşık %17 ve %14 oranında artmıştı.

CEO Hein Schumacher’in yönetiminde Unilever, hem ürün yelpazesinin daraltılmasını hem de Wonder Wash deterjan gibi yeni ürünlerin piyasaya sürülmesini içeren bir dönüşüm geçiriyor. Analistler, Unilever’in üçüncü çeyrek temel satış büyümesinin %4,2 artmasını, bunun da %3,2’lik satış hacmi artışı ve %1’lik mütevazı bir fiyat artışıyla desteklenmesini bekliyor.

Karşılaştırma olarak, Nestle SA aynı dönem için %1,6’lık bir fiyat artışı rapor etti, bu da %1,7’lik ortalama analist tahmininin biraz altındaydı ve %0,8’lik beklenen artışa karşılık %0,5’lik gerçek iç büyüme gösterdi.

Barclays tarafından analiz edilen Nielsen verilerine göre, Unilever’in ABD süpermarketlerindeki gıda işi, üçüncü çeyrekte her ay pazar payı kazandı. Bu, Knorr çorba bazı ve Hellmann’s mayonezinin güçlü performanslarına bağlandı.

Şirketin pazar payı, 13 Temmuz’a kadar olan dört haftada 34 baz puan, 10 Ağustos’a kadar olan dört haftada 57 baz puan ve 7 Eylül’e kadar olan dört haftada 28 baz puan arttı.

Ancak, Unilever’in ABD’deki ev ve kişisel bakım ürünleri pazar payı üçüncü çeyrekte düşerken, Avrupa’daki gıda pazar payı da belirli zamanlarda düştü.

Unilever bu bulgular hakkında yorum yapmadı, ancak Oberon Investments’ın portföy yöneticisi Jack Martin şu yorumda bulundu: “Kanıt, kazançlar rapor edildiğinde ortaya çıkacak, ancak ABD pazar payı kazanıyorlarsa bu açıkça iyi bir şey. Eğer bunu marjları çok fazla eritmeden yapabilirlerse, bu iyi bir haber olur.”

Piyasa, Unilever’in stratejik ayarlamalarının gerçekten pazar payında bir toparlanmaya yol açıp açmadığını ve bunun finansal performanslarına nasıl yansıdığını görmek için resmi kazanç raporunu bekliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberbabaeski.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu