Haber

Cumhuriyetin 100’üncü yılında Bandırma Gemi Müzesi’ne 5 bin ziyaretçi

Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 29 Ekim’de Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere 18 yoldaşıyla Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun replikası olan Bandırma Gemi Müzesi’ni yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti. Cumhuriyet günü.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü heyecanını yaşayan yaklaşık 5 bin kişi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Bandırma Gemi Müzesi’ni ziyaret etti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan ve “Milli Mücadele” ruhunu yaşamak isteyenlerin yoğun ilgisini çeken Bandırma Gemi Müzesi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda ziyaretçi akınına uğradı. 2001 yılında inşa edilen ve 18 Mayıs 2003 tarihinde müze olarak hizmete açılan Bandırma Müzesi Gemi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, bugünkü prestijiyle 2023 yılında yaklaşık 350 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Müze, 2021 yılında 42 bin 72’si öğrenci olmak üzere 174 bin 735 kişiyi, 2022 yılında ise 63 bin 566’sı öğrenci olmak üzere 259 bin 107 kişiyi ağırladı.

Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden biri

Açıklamada görüşlerine yer verilen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Bandırma Gemi Müzesi’nin Samsun’a gelen herkesin ilk görmesi gereken yerlerden biri olduğunu belirtti.

Demir’in açıklaması şöyle:

“Bandırma Gemi Müzesi, şehrimiz ve ülkemiz için simge noktalardan biridir. Çok değerli bir müzedir. Bandırma Vapuru, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcında önemli bir rol oynamıştır. Bandırma Vapuru, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silahlarını getirmiştir. 104 yıl önce İstanbul’dan Samsun’a getirildi.Arkadaşları bir ülkenin tarihini değiştirdi.Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelen Atatürk ve silah arkadaşları, Kurtuluş Savaşı’nın ilk ateşini burada yaktı.100’üncü yıl kutlamasını yaşıyoruz. Bu gururu taşıyan Samsun’da çok daha heyecanlı bir şekilde 100’üncü yıl heyecanını doyasıya yaşıyoruz. “Yaşadığımız bu günlerde tüm vatandaşlarımızı Harp ruhunu hissedebilmeleri için müzemizi ziyaret etmeye davet ediyorum. Bağımsızlık.”

Müze küratörü ve sanat tarihçisi Ayhan Çırak, “Bize Cumhuriyeti armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bu uğurda canlarını veren kahraman şehitlerimizin aziz anılarını rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.” dedi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılında müzede çok sayıda ziyaretçiyi ağırladıklarını vurgulayan Çırak, “100’üncü yıl sevincini burada her zaman birlikte yaşıyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet’te müzemizi yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti. Gün. Ziyaretçilerin çoğu tatilden önceki son haftadan beri ziyaret ediyor.” “Vatandaş sayımızda artış oldu. 100. yılımıza da ilgi büyüktü. Artan Cumhuriyet coşkusuyla vatandaşlarımızı müzemizde ağırlamaya devam ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Görev talimatları, İngiliz Vizesi ve Karargah Heyetinin yer aldığı belgelerle tarihi bir yolculuğun gerçekleştirildiği müzede, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişini bildiren telgrafı ve Amasya Havza seyahatine ilişkin değerli belgeler yer alıyor. ve Erzurum’da sergileniyor.

Sergi salonunda ayrıca Atatürk’ün Belçika yapımı orijinal Nagant marka servis tabancası ile Dolmabahçe Sarayı ve Savarona Yatında giydiği kıyafetlerin replikaları da yer alıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının Samsun basınındaki yansımaları, Samsun’da düzenlenen yas törenleri, Atatürk’ün ölüm tutanağı, vasiyeti ve Cumhuriyet arşivlerinden alınan vasiyetnamenin noter tasdikli nüshalarının da sergilendiği müzede, 14 kitaptan örnekler yer alıyor. Büyük Önder’in hayatı boyunca yazdığı.

Bandırma Vapuru’nun çıkış alanı olan kıç güvertede tefrişat holü adı verilen bir kabin bulunmaktadır.

İçinde 5 adet balmumu heykelin yer aldığı bu kulübede Mustafa Kemal Atatürk ile yoldaşlarının buluşma anı yeniden canlandırılıyor.

Geminin orta kısmında yer alan Kaptan Köşkü’nde, Gemi Kaptanı, Yardımcısı ve Kâtip’i temsil eden balmumu heykellerin yer aldığı Kaptan Köşkü’nde pusula, hız kontrol paneli ve stabilite pusulası gibi pek çok eser bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu