Haber

BM’nin Libya Özel Temsilcisi: Anayasayı değiştirmeye çalışmak temel sorunları çözmez

BİRLEŞMİŞ BM (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily, Libya’da Temsilciler Meclisi’nin (TM) Anayasa Bildirgesi’ndeki 13’üncü değişikliğe ilişkin girişiminin temel sorunları çözmeye yetmediğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Libya brifinginde konuşan Bathily, Anayasa Bildirgesi’nde yapılan değişikliğin ülkedeki siyasi kesim ile toplum arasında tartışmaya yol açtığına dikkat çekti.

Değişiklikte cumhurbaşkanı ve başbakan adaylarının hangi kriterlere göre seçileceğine ve 2023 seçimleri için net bir yol haritası çizmediğine dikkat çeken Bathily, değişikliğin senatoda bölgesel temsil konusunda daha fazla kafa karışıklığı yarattığını söyledi.

Bathily, “Libya’da siyaset sektörü ciddi bir meşruiyet krizi yaşıyor. Birçok kurum yıllar önce meşruiyetini kaybetti. Statükoyu değiştirmek isteyen tüm siyasi aktörlerin önceliği bu krizi çözmek olmalıdır.” uyardı.

Seçimlerin gerçekleşmesine yardımcı olmak için Libya Üst Düzey İdari Heyeti’ni kurmaya karar verdiğini belirten Bathily, bu girişimin tüm tarafları bir araya getirmeyi amaçladığını söyledi.

Bathily, 5 artı 5 Karma Askeri Komisyonu’nun da ateşkes anlaşmasının uygulanmasında ilerleme kaydettiğini ve şu anda ateşkesin sürdürüldüğünü bildirdi.

Anayasa Beyannamesi’nde 13. değişiklik

Anayasa Beyannamesi’nde yapılan 13. değişiklik, cumhurbaşkanı ve başbakanın yetkilerini, yasama organının unsurlarını ve görevlerini belirlemeyi içeriyor.

Değişiklik, cumhurbaşkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclis’in başkent Trablus’taki koltuğunu ve bir sonraki Temsilciler Meclisi’nin Bingazi’deki koltuğunu içeriyor.

Ayrıca Libya’nın doğusunda Berka, batısında Trablus ve güneyinde Fizzan olmak üzere 3 bölgenin ortasında eşit olarak belirlenecek senato üye sayısının yer aldığı değişiklikte, Temsilciler Meclisi’nin de şu şekilde olacağı öngörülüyor: Nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üye.

TM Lideri Akile Salih, ülkenin geçici anayasası olan “Anayasa Beyannamesi”ni değiştirerek 6 Şubat’ta seçim yapılması önerisinde bulundu.

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından ilan edilen “Anayasa Beyannamesi”, ülkenin kesintili anayasa kararında yer alıyor.

Libya’da seçim çıkmazı

Libya’da bir süredir Abdülhamid Dibeybe ve Fethi Başağa liderliğinde iki ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

BM liderliğindeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de yaptığı toplantılarda ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu